S P E C T A C O L E

Godot
Cafe-Teatru

 

Teatru

”Omul-Pernă” de Martin McDonagh
Joi 05.10.2017
Distribuția:

KATURIAN - Rareș Andrici
TUPOLSKI - Cosmin Dominte
ARIEL - George Lepădatu
MICHAL - Tudor Andronic

Regia: Ion Florin Grigoraș
Traducere: Ionuț Grama
Scenografia: Cătălin Manea
Foto Video & Sound: Florina Dumitrache
Light design: Andrei Raicu
Sound design: Alexandru Bădeliță

Durata: 2h
Preț bilet: 30 lei

„Omul-Pernă”, un spectacol multi-premiat la festivalurile românești, ridică problema violenței și a traumei și a legăturii cauză-efect dintre acestea. Patru actori tineri transformă textul lui Martin McDonagh într-un joc al suspansului, propunând publicului să privească dincolo de intenția moralizatoare și să găsească frumusețea umanității într-o poveste plină de orori.


”Omul pernă”, un spectacol care crapă de frumusețe. O frumusețe care izbucnește din viscere, dureros, trist, inocent, o frumusețe absolută, desăvârșită, clară, compactă.
Spectacolul cuprinde o anchetă, căruia îi cad victimă scriitorul Katurian și fratele său Michal, unul vinovat că imaginează crime inimaginabile, altul vinovat că le-ar experimenta.
Umorul izbucnește suculent, dar fără ostentație, în fiecare scenă de la poliție. Polițiștii joacă cu mare clasă cuplul caricatural, polițistul bun și polițistul rău.
Piesa ”Omul pernă” mizează pe poezia ororii, a vulnerabilității rănite, pe emoția viscerală a terorizării inocenței." -- www.unaoarecare.ro

”Prin Omul pernă, dramaturgul irlandez Martin McDonagh zugrăvește oroarea în dimensiuni halucinante și uriașe numai pentru a se distra ironic și cu dezgust în doze și mai consistente. Când crezi că textul îți semnalizează importanța gestului narativ, autorul își dărâmă imediat chiar ideea de poveste; când crezi că Omul pernă are de-a face cu asfixierea existențială produsă de multitudinea de orori, ți se arată cum umanitatea și sclipirile de bunătate apar de unde te aștepți mai puțin. Intriga propriu-zisă din textul lui McDonagh (traducere Ionuț Grama) își găsește fundamentul într-o logică riguroasă, matematică, dar a cărei plăcere majoră este să se lase demolată tocmai de greutatea acestei perfecțiuni.
Echipa de tineri actori, proaspăt absolvenți ai UNATC, răspunde cu succes acestei scheme dramatice care trece dincolo de orice tentativă de moralizare și avertisment social. Destul de fidelă universului conceptual propus de Martin McDonagh, regia lui Ion Florin Grigoraș plonjează direct în analiza lipsei de sens a dependenței de acte creative. Iar dependența crește, deloc paradoxal, direct proporțional cu pericolul dispariției acestui ferment.
Scriitorul ajunge întotdeauna în iad - Omul pernă” -- Beatrice Lăpădat, Agenda LiterNet
  Cumpara bilete online
Tur virtual Godot Cafe Teatru
Parteneri Godot Cafe Teatru